Zo maak je de perfecte ballet knot!

Welke haaraccessoires heb je allemaal nodig om een klassieke ballet knot te maken? En hoe begin je dan? Welke volgorde werkt het beste? Al jouw vragen worden beantwoord in dit artikel!

   

Benodigdheden:

bun hair kit dansez-vous
 • Haarborstel en/of kam
 • Haar elastiekjes
 • Schuifspeldjes
 • Steekspeldjes
 • Haarnetje
 • Eventueel haarspray
 • Eventueel extra accessoires, haarbandjes of glitter speldjes
  

Deze lijst lijkt in de eerste instantie misschien wel heel erg uitgebreid. Gelukkig is er voor dansers een handige oplossing: De kant en klare haar accessoires kit! Of kom gerust langs Danswinkel Amsterdam om gemakkelijk een haaraccessoires pakket samen te stellen met advies van onze medewerkers.

   

1: Maak een stevige staart

Begin met het borstelen van je haar. Eenmaal goed door geborsteld, maak je een stevige staart met een haar elastiekje op de hoogte waar je de knot wilt maken. Een klassieke balletknot zit niet bovenop je hoofd, maar ook niet in je nek. Precies ertussenin, in het verlengde van de bovenkant van hoofd, is de juiste hoogte.

    

2: Draaien en vastzetten

Nu kan je de staart gaan draaien en in een spiraalvorm rond het midden van het haarelastiekje vast gaan zetten met steekspeldjes. Een klassieke ballet knot hoort zo plat mogelijk op het achterhoofd te zitten, dus druk de donut zo nodig wat platter, voordat je er speldjes in steekt.

Ballet knot draaien bloch

Steek iedere speld zowel in de knot als in het haar op het hoofd. Hoeveel steekspeldjes je nodig hebt ligt aan hoeveel haar je hebt. Het kan zijn dat je ook schuifspeldjes nodig hebt om je knot steviger vast te zetten.

    

3: Haarnetje

Nu hebben we nog een haarnetje nodig in dezelfde kleur als jouw haar. Het haarnetje zorgt ervoor dat alle loshangende plukjes bij elkaar worden gehouden en samen een mooie knot vormen. Breng het netje aan over je knot en zorg dat het met een beetje spanning eromheen sluit. Draai zo nodig het haarnetje om en sla hem nogmaals ronde de knot.

    
Hoe maak ik een ballet knot

4: Maak de ballet knot netjes af

Neem een aantal schuifspeldjes om de randen van het netje vast te zetten om te zorgen dat tijdens de balletles of optreden je knot precies blijft zitten waar je wilt. Met wat haarspray fixeer je je hele kapsel inclusief knot voor extra stevigheid.

  

Extra tips:

 • Jonge ballet meisjes hoeven vaak niet de klassieke knot zoals hierboven genoemd. Zij mogen vaak wat meer kleur bekennen door middel van gekleurde haarnetjes en glitter scrunchies.
 • Heb je kort haar wat je net bij elkaar kan doen met een elastiekje en wat speldjes? Dan kun je een haarstukje gebruiken om te laten lijken alsof je een echt knot hebt.
 • Moeite met het draaien van een nette knot? Gebruik een haardonut!
ballet knot met scrunchie wear moi