Waar moet je op letten als je Balletschoenen koopt?

balletschoenen met koordje aantrekken

Bij DANSWinkel Eindhoven hebben wij een groot aanbod balletschoenen, voor zowel kinderen als volwassenen. Om het juiste paar balletschoenen te vinden, is het belangrijk om van tevoren te bepalen wat je wensen zijn. Balletschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, kleuren en materialen, waardoor kiezen soms lastig wordt.

Om die keuze wat eenvoudiger te maken, is handig om te kijken naar de voorkeuren van de dansschool of docent. Vaak zijn er vanuit de dansschool bepaalde kledingvoorschriften waarin het juiste paar balletschoen beschreven staat. Geen kledingvoorschriften? Onze deskundige medewerkers adviseren jou graag over welke soort balletschoenen geschikt zijn voor jou! Onder andere dansniveau, leeftijd, sterkte van de voeten en persoonlijke smaak spelen mee.

Materiaal:

Balletschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen.

  • Allereerst canvas. Deze lichte en ademende stof sluit gemakkelijk aan rond te voeten en biedt veel draagcomfort. Bij een canvas balletschoen is de strekking van de voet mooi zichtbaar, dit zorgt voor lange lijnen tijdens het dansen.
  • De leren balletschoenen zijn iets slijtvaster dan de canvas balletschoentjes en bieden een stevige steun rond de voet. De stof is minder ademend in vergelijking tot canvas.
  • Satijnen balletschoenen worden voornamelijk gekozen voor het mooie uiterlijk, maar slijten wel aanzienlijk sneller dan canvas en leer. Vaak zit er ook misschien stretch in de stof, waardoor de balletschoenen minder comfort bieden.

Zool:

De zool van de balletschoen is meestal gemaakt van suède. Wat wel kan verschillen is de opbouw van de zool: een doorlopende zool of een splitzool.

  • Een doorlopende zool wordt vaak gedragen door kinderen of de beginnende danser. Dit, omdat het zooltje meer stevigheid en stabiliteit geeft dan de splitzool.
  • De splitzool zorg voor een mooie lijn bij het strekken van de voet. Voor een splitzool wordt iets meer balans en ontwikkeling van de voet gevraagd. Vraag vooral na bij de docent van de les, want de voorschriften zijn.

Kleur en model:

Balletschoentjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

  • De standaard basiskleuren zijn zwart, wit of roze.
  • Sommige balletschoentjes hebben een elastisch koordje waarmee je het schoentje strakker rondom de voet kan aantrekken. Ook zijn er modellen zonder koordje voor een gestroomlijnde look.
  • Verder kunnen de schoentjes verschillen in de plaatsing van de elastieken over de wreef. Sommige hebben slechts één bandje over de voet, andere hebben twee gekruiste bandjes. Bij sommige schoentjes moeten deze zelf nog bevestigd worden, maar tegenwoordig zitten deze bij de meeste modellen al standaard vast op de balletschoenen.

Merken:

Bij DANSWinkel Eindhoven hebben wij verschillende merken balletschoenen. Het zijn allemaal ervaren dansmerken met veel kennis over wat dansers nodig hebben. Welk merk je kiest, hangt dus uiteindelijk af van persoonlijke smaak. Een aantal van deze merken zijn: So Danca, Papillon, Dansez-vous, Sansha, Alista Dancer Basics en Rumpf.