Alles over Dansschoenen: Wat is een Cubaanse Hak?

Ben je een Ballroom-/Latin danser of geïnteresseerd in stijldansen? Dan heb je valt wel eens gehoord van de Cubaanse hak. Wellicht minder bekend dan de stiletto of flare hak, maar zeker net zo veelvoorkomend. De Cubaanse hak is eigenlijk best uniek in de wereld van danshakken, omdat deze zowel onder heren- als dames dansschoenen geplaatst kunnen worden. Benieuwd waar je deze bijzondere hak aan kan herkennen? DANSWinkel Eindhoven legt jou alles uit over de rijke geschiedenis van dansschoenen met Cubaanse hak.

Uiterlijk van de Cubaanse Hak?

Cubaanse hakken zijn geschikt voor beginnende dansers. Het zijn brede blokhakken die, typisch voor Latin dansschoenen, naar achter aflopen. Dit zorgt voor optimale ondersteuning bij het uitvoeren van bewegingen. Ze geven een stevige basis en zorgen voor balans. De brede hak is erg comfortabel. De hakhoogte van 3-5 centimeter maakt de hak geschikt voor dansers van alle leeftijden en niveaus.

Hoe zien dansschoenen met deze hakvorm eruit?

diamant dansschoenen met cubaanse hak variopro

Dames dansschoenen met een Cubaanse hak hebben vaak een gesloten neus voor extra stevigheid en bescherming. Sommige zijn zelfs helemaal afgesloten en voorzien van een vetertje. Vergelijkbaar met de Latin veter modellen voor heren. Deze veters zorgen ervoor dat de schoenen gemakkelijk aangepast kunnen worden aan de breedte van de voet.

Hoewel de veterschoen met Cubaanse hak onder heren voor iedere Latin dansgelegenheid gedragen kan worden, zie je ze bij dames voornamelijk tijdens trainingen of repetities.

Waar schaf je ze aan?

portdance oefenschoenen met cubaanse hak cuban heel practice latin shoes

DANSWinkel.nl heeft een ruim assortiment dansschoenen met een Cubaanse hak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en comfortabele materialen zoals leer en suede. Er zijn diverse hoogwaardige dansschoenen merken beschikbaar in de fysieke danswinkels, zoals Werner Kern, Diamant of Portdance.

Kom gerust een keer langs in onze filialen. Wij geven advies op maat en helpen je graag bij het vinden van de perfecte dansschoenen, met of zonder Cubaanse hak.

Bijzondere geschiedenis van Cubaanse hakken!

Cubaanse hakken verschenen voor het eerst toen ze in de 9e eeuw door Perzische soldaten werden gedragen. Niet om op te dansen, maar om soldaten stabiliteit te bieden terwijl ze te paard reden. Rond de 17e eeuw werden de hakken gedragen door heren uit de hogere klassen in Frankrijk. Dames namen dit vervolgens over in een poging om sociale macht te verwerven door een mannelijk imago te creëren.

Een lagere (vergelijkbaar met de huidige) versie van de Cubaanse hak deed zijn intrede in Engeland in de 20e eeuw. Opnieuw veranderde de betekenis van de hakken, en deze keer werden ze beschouwd als een symbool van rebellie onder de jeugd.

Hoe komt de Cubaanse hak dan aan zijn naam? Hier komt de danswereld weer bij kijken. Veel van de danssport Latin dansstijlen, zoals de cha-cha en rumba, zijn afkomstig uit Cuba en het Caribisch gebied. Hier droegen de heren aanzienlijk hogere hakken dan bij de Standard dansstijlen, zoals de waltz en foxtrot.

Geen Ballroom/Latin danser of modegeschiedenis expert, maar wel bekend met de Cuban hak? Door de eeuwen heen is de Cubaanse hak vaak in de spotlights gezet. Wellicht heb je de hakvorm met rijke geschiedenis hier wel eens gespot:

  • In het bekende portret van Zonnekoning Lodewijk XIV staat hij afgebeeld met de royale Cuban hak.
  • The Beatles droegen in 1963 een hogere versie van de Cuban hak.
  • Ook The Rolling Stones droegen halverwege de jaren zestig laarzen met deze hakvorm.
  • In 1977 rockte John Travolta de Cubaanse hak in de film Saturday Night Fever.
  • Al Pacino droeg ze in Scarface in de rol van Tony Montana.
  • Prince droeg ze in de jaren tachtig, waarna ze onderdeel werden van zijn signature style.